Norsk

Grottedykkerforbund

Dykker i lyseblått vann med berg rundt, sett fra undersiden. Foto.

Foto: Jon Ottar Runde

Foto: Jon Ottar Runde

Har du drømt om å utforske verden under vann & inni fjellet?

Grottedykking er en er en unik og utfordrende aktivitet som gir deg muligheten til å oppleve verden på en helt ny måte. Du får muligheten til å se fantastiske undervannslandskap som få andre mennesker på jorden får se.

Urørt natur. Grotter er noen av de siste urørte stedene på jorden. Stor variasjon. Grotter finnes i alle former og størrelser, fra trange passasjer til store kamre. Spenning. Grottedykking er en utfordrende og spenningsfylt aktivitet, der du bygger kompetanse og kapasitet over tid i fellesskap med andre som deler den samme interessen.

Hva er forskjellen på grottedykking og dykking i åpent vann?

Det er særlig tre ting som skiller grottedykking fra dykking i åpent vann:

1. I grottene får vi et fysisk tak over hodet når vi dykker. Det betyr at du kan ikke gå til overflaten hvis du får et problem under vann. Før du kan dykke i grotter må du med andre ord lære en del sikkerhetsprosedyrer slik at du og den/de du dykker sammen med kan håndtere problemer som kan dukke opp, uten at du trenger å gå til overflaten.   

2. I grottene er det helt mørkt, alltid. Det betyr at vi dykker alltid med en solid hovedlykt, og har med oss ekstra lykter som back-up.  

2. Den siste store forskjellen handler om at grottedykking foregår i lukkede, av og til trange, underjordiske rom. Som regel skal du ut av grotten samme vei som du kom inn. Vi legger liner og følger disse innover i grottene. Du må hele tiden vite hvor du er, for vi skal følge den samme lina ut av grotten.  

Den ytre sonen av grotten der dagslyset fortsatt slipper inn, kaller vi cavernsonen. Mange har sitt første møte med grottedykking gjennom dykking i cavernsonen.  

To dykker på vei inn i et vannfylt grotte.

Grotte i Beiarn. Foto: Robert Staven

Grotte i Beiarn. Foto: Robert Staven

To dykker på vei inn i et vannfylt grotte.

Grotte i Beiarn. Foto: Robert Staven

Grotte i Beiarn. Foto: Robert Staven

Bli medlem

Forbundet er et åpent forbund som vi ønsker at alle grottedykkere skal føle tilhørighet til. Støtt forbundets arbeid og vis din tilhørighet ved å melde deg inn.

Som medlem har du rett til å stemme på årsmøtene våre og du får invitasjoner til turer og aktiviteter.

Medlemskap gjelder ett kalenderår fra nyttår til nyttår. Det er ikke nødvendig å være grottedykker for å melde seg inn, støttemedlemmer ønskes selvfølgelig velkommen.

Hvorfor bli medlem?

  • Du støtter opp om et felles talerør for grottedykkerne i Norge. Vi er en er en høringsinstans mot myndighetene.
  • Du støtter aktivitetene og får anledning til å være med på turer til inn og utland.
  • Du møter nye venner og blir kjent med trivelige folk som deler samme interesse som deg.
  • Du blir med i et felles møtefora på tvers av dykkeorganisasjoner, og du utvider nettverket ditt med erfarne grottedykkere som deler både erfaringer, tips og råd.
  • Du får tilgang til sikkerhetsutstyr og mulighet til støtte til miljøtiltak og  utforskningsprosjekter (eksempelvis innkjøp av line).
  • Du får stemmerett på årsmøtet, og kan også melde deg til verv eller arbeidsgrupper.

Hvordan melder jeg meg inn?

Alt du trenger å gjøre er å overføre medlemsavgiften til forbundets konto. Medlemskap kan også betales under arrangement i regi av NGDF. Skriv navn, adresse og e-post i meldingsfeltet.

Betal medlemsavgiften på 350,- til Vipps #14900 eller søk opp NGDF / Norsk grottedykkerforbund på Vipps. Du kan også betale til kontonummer 5082.05.80173.

Vi gleder oss til å ønske deg velkommen i NGDF!

Foto av opplyst grotte med stående menneske.

Foto: Robert Staven

Foto: Robert Staven

2025

15.-20. april

23.-29. juni

19.-25.september

Molnar Janos (Budapest)

Visit Plura-treff

Sagelva

Kom i gang med grottedykking!

Alle som driver grottedykking har startet sin dykkeropplæring med et helt vanlig grunnkurs dykking i åpent vann. De fleste grottedykkere har dykket en stund i åpent vann, før de fikk opplæring i grottedykking. Minimumskravene for å begynne med grottedykkeropplæring varierer litt mellom de ulike utdanningsorganisasjonene.  

De fleste organisasjonene tilbyr kurs på flere nivåer, som gir deg muligheten til å lære de grunnleggende ferdighetene først, og gradvis legge økt kompleksitet til grottedykkingen din etter hvert som du får mer erfaring.  

Organisasjoner som tilbyr kurs innen grottedykking er blant annet Global Underwater Explorers (GUE), International Association of Nitrox and Technical Divers (IANTD) og Technical Divers International (TDI).  

Aktive norske grottedykkere i dag har tatt sine kurs i Plura, Frankrike, Spania, Italia (Sardinia), Mexico og USA (Florida). Mulighetene er med andre ord mange!  

Dette vil jeg prøve! Hvordan går jeg fram? 

Det finnes flere grottedykkerinstruktører i Norge, som representerer forskjellige utdanningsorganisasjoner. Tar du kontakt med en av dem, kan de hjelpe deg med å finne et kurs som passer for deg. 

  • Heidemarie Nordahl (Oslofjorden dykkesenter), tilbyr kurs fra IANTD 
  • Jani Santala (Plura Valley), tilbyr kurs fra SSI og TDI.  
  • Hallvard Winterseth (Winsub AS), tilbyr kurs fra IANTD 
  • Annika Persson (FUE), tilbyr kurs fra GUE 

    Er du en norsk grottedykkerinstruktør, men står ikke på denne lista? Send oss en melding, så legger vi deg til.  
En dykker i vannfylt grotte. Foto.

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

En dykker i vannfylt grotte. Foto.

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

En dykker i vannfylt grotte. Foto.

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

En dykker i vannfylt grotte. Foto.

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

En dykker i vannfylt grotte. Foto.

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

En dykker i vannfylt grotte. Foto.

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

En dykker i vannfylt grotte. Foto.

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

Plura. Foto: Jon Ottar Runde

Grottedykking i Norge

Plura 

Den største og mest kjente dykkbare grotten i Norge er Plura.  

Plurasystemet ligger ved gården Jordbru i Plurdalen i Rana kommune i Nordland. Elven i dalen forsvinner ned i det store kollapset Trollkjærka og kommer opp igjen i kulpen 200 meter fra gården. Plura er Nord-Europas største vannfylte grotte, og grottesystemet er om lag 2600 meter langt.   

Plura er en stor grotte, med flotte marmorpassasjer. Den er hyppig besøkt av grottedykkere fra hele verden. Dykkesenteret Plura Valley ligger 200 meter fra grotteinngangen. Der kan du både overnatte og fylle gass.  

Plura byr på alle nivåer av dykking. Dykkere uten trening for grottedykking kan dykke i kulpen utenfor grotteinngangen eller inn i cavernsonen i følge med en erfaren grottedykker. Plura har en stor cavern-sone, og egen cavernline man kan følge.  

Er man nybegynner på grottedykking er det flere fine steder å dykke kort avstand fra inngangen. Grottedykkere med flere dykk under beltet kan bevege seg innover mot luftkammeret 450 m fra inngangen, eller i de mange fine sidegangene på veien. Det holder med en dybde på drøyt 30 m for å se det meste frem til luftkammeret.  

For de mer erfarne fortsetter grotten etter det 500 m lange luftkammeret i et dypt løp. Dette går ned til ca 130 meter og etter det opp igjen til Steinugleflåget, der det finnes en annen inngang til Pluragrotta.  

Litjågå 

En times kjøretur unna Plura ligger Litjåga. Dette er et noe trangere system for mer erfarne grottedykkere. Vannføring setter begrensninger for når grotten kan dykkes.  

Se video fra Litjåga: https://www.youtube.com/watch?v=Oqt8Iw5gvEI&t=2s 

Sagelva  

Mye av fjellet i Nordland er porøst kalkfjell, og det gjør at Nordland har flere grotter. En av de som har blitt utforsket i senere tid er Sagelv-systemet i Sørfold kommune.  

Røyrvik

I Røyrvik er det flere grotter som er utforsket og fortsatt er under utforsking. Grottene ligger grunt, og her er det kjekt med sidemontert utstyr. Du kan se eksempler på de lyse grottene i denne videoen: https://vimeo.com/475236239

Utforsking av andre grotter i Norge 

Norske grottedykkere utforsker også nye grottesystemer. Ett av disse er i Dumdalen i Nordland, slik denne videoen viser: https://www.youtube.com/watch?v=U1c83mvyRH8 

Gruvedykking

Norske grottedykkere drar også jevnlig til Sverige, der det finnes flere nedlagte gruvesystemer som er blitt fylt med vann. De to mest populære og tilgjengelige er Tuna-Hästberg (se video: https://vimeo.com/324875849) og Långban (https://vimeo.com/344351224).  

Långban

Långban tilbyr gruvedykking på sitt beste! Det er mye å se på i denne gruven som var i drift fra 1500-tallet og frem til 1972. Gruven er snaut 370 meter dyp, og er utforsket ned til nivået som ligger på 100-115 meter.

I geologisk sammenheng har gruven et av de høyeste registrerte mangfoldene av mineraler funnet på et enkelt sted, med over 270 ulike mineraler identifisert hvorav 70 av dem er unike for Långban.

Det har i hovedsak vært hentet ut jernmalm, dolomitt og manganmalm i Långban. Det er ikke noe dyreliv i gruven, og det er grunnvann som har steget opp til overflaten som sammen med regnvann har fylt gruven. Temperaturen i gruven er 6 grader året rundt, og sikten er opptil 40 meter, noe som gjør gruven ideell for dykking.

I dag står gruvebyggene igjen på området og er blitt konvertert til et museum som kan oppleves på sommerhalvåret. 

Info og filmer fra Värmlands museum.
Dykking i gruven foregår i regi av Långbans Dyksällskap, og du må være medlem av foreningen for å få tilgang til gruven. Mer informasjon får du ved å kontakte en av keyholderne i Långban.

I dag har vi fem norske keyholdere:

  • Johannes Østensjø
  • Henrik Aronsen
  • Hallvard Winterseth
  • Målfrid Hoaas
  • Constantin Ene

Tuna Hästberg

Tuna Hästberg er en enorm vannfyllt gruve i Sverige. Utstyr må fraktes 80m ned under bakken ved hjelp av en utstyrsheis. Vannspesilet ligger på 90m og første nivå i gruven ligger på 30m vanndybde. Dette er en unik gruve siden den også kan dykkes av de uten grottesertifisering.

Gruven har er syv kilometer med permanent line, og det er muligheter for dykking på alle nivåer – enten du er en erfaren grottedykker eller nettopp har begynt med gruve- og grottedykking.

I Tuna-Hästberg kan du se gamle bygninger, stiger, dører, gruvevogner og mye mer, alt godt bevart i det oksygenfattige miljøet. Det er mulig å dykke året rundt og sikten er alltid på 30 meter.

Dykkingen i Tuna-Hästberg drives kommersielt av Adventure Mine. Mer informasjon om dykking i gruva og booking av dykking finner du på nettsiden deres.

To dykkere med is over seg. Foto.

Foto: Jon Ottar Runde

Foto: Jon Ottar Runde

To dykkere i vannfylt gruve. Foto.

Foto: Constantin Eve

Foto: Constantin Eve

Dette er NGDF

Om oss

Norsk Grottedykkerforbund skal jobbe for sikker og miljøskapende grottedykking i Norge.

Etablering og vedlikehold av linesystemer samt teknikker for sikker grottedykking ved hjelp av disse.

Etablering av samarbeid og forståelse av og for sikker grottedykking til medlemmer, dykkere generelt og samfunnet ellers.

Utforsking av vannfylte grotter samt å dele denne informasjonen med myndigheter, organisasjoner og samfunnet ellers.

Arbeidet skal preges av frivillighet, demokrati, lojalitet og likeverd. Alle aktiviteter skal bygge på grunnverdier som dykkeglede, fellesskap, helse, sikkerhet, respekt og ærlighet.

Styret

Styret i 2024 består av:

Styreleder Målfrid Hoaaas

Nestleder: Terje Sletnes

Sikkerhetsleder: Jon Ottar Runde

Styremedlemmer:
Annika Persson
Kari Støre Gullichsen
Anja Kristin Bakken
Constantin Ene

Kontakt oss!

E-post: ngdf@ngdf.no

Facebook

Medlemsavgiften er 350,- Betal til Vipps #14900 eller søk opp NGDF / Norsk grottedykkerforbund på Vipps. Du kan også betale til kontonummer 5082.05.80173.

MEMBERSHIP

Become a member of the
Norwegian Cave Diving Association

The Association wants to be an open association where all Norwegian cavedivers feel that they belong. Support our work by becoming a memBer. Membership also gives you the right to vote at our annual general meeting. Membership is valid for one calendar year. Membership does not require you to be a cavediver, everyone is welcome to support our work.

To become a member, please pay the membership fee to our account, and supply name, address and e-mail in the message field. Membership can also be paid during events arranged by NGDF. The fee is currently NOK 350, payment-info below.

Accountnumber: 5082.05.80173
IBAN: NO78 5082 0580 173
Swift/BIC: DNBANOKK

SAFETY

Guidelines for diving at NGDF-events

Cave and cavern diving

  • All diving is at your own risk.
  • Diving beyond certification and experience level is prohibited.
  • All divers are to register with name, contact information, certification level, experience and next of kin.
  • Before dives state all divers in a team with your plan including max time, depth and general heading.

General guidelines for cave diving

All dives must be done in coherence with current guidelines as practiced and recommended by the internationally recognized organizations. In practical terms this means sufficient gas reserves in accordance with certification level, a minimum of 3 lights, continuous guideline and so on.

We also ask for extra focus on good technique to protect the extremely fragile environment.

Dives deeper than 39 m should be done with sufficient helium in your breathing gas.

Permanent line

Existing permanent guideline should not be altered without agreement with NGDF and the explorer who put it there.

Training

Before conducting training dives / courses during NGDF events, please contact the board well in advance.

NORWEGIAN CAVES

A brief description of Norwegian caves

There are fairly many caves in Norway, especially in the midle and northern Norway. Many of the caves are fairly small and a bit harder to access. However, part of the adventure in cave diving is also the experience and challenges of nature while aiming for your cave diving adventure.   

Plura  

The largest and best-known cave in Norway is Plura.  The Plura system is located at the farm Jordbru in Plurdalen in Rana municipality in Nordland. The river in the valley disappears into the large collapsed Trollkjærka and comes up again in the basin 200 meters from the farm.  

Plura is Northern Europe's largest water-filled cave, and the cave system is approximately 2,600 meters long.  Plura is a large cave, with beautiful marble passages. It is frequently visited by cave divers from all over the world. The diving center Plura Valley is located 200 meters from the cave entrance. There you can both spend the night, eat and fill up gas.  

The Plura cave is  offers all levels of diving, as long as you are used to cold water diving. Water temp is between 3-6 C.

Divers without cave diving training can dive in the pool outside the cave entrance or into the cavern zone accompanied by an experienced cave diver. Plura has a large cavern zone, and its own cavern line that you can follow.   

If you are a beginner at cave diving, there are several nice places to dive a short distance from the entrance. Cave divers with several dives under their belt can move inwards towards the air chamber 450 m from the entrance, or in the many nice side passages along the way. A depth of just over 30 m is enough to see most of the way to the air chamber.   

For the more experienced, the cave continues after the 500 m long air chamber in a deep run. This goes down to about 130 meters and after that up again to Steinugleflåget, where there is another entrance to Pluragrotta. 

Se video from Plura: https://www.youtube.com/watch?v=0WsZ2rVfSkA

Litjåga 

About an hour's drive away from Plura is Litjåga cave. This is a somewhat tighter system for more experienced cave divers. Water flow places restrictions on when the cave can be dived.   
See video from Litjåga:https://www.youtube.com/watch?v=Oqt8Iw5gvEI

 Sagelva

Much of the mountain in Nordland is porous limestone, which means that Nordland has several caves. One of those that has been explored recently is the Sagelv system in Salangen municipality: https://vimeo.com/475236239

Røyrvik

In Røyrvik, there are several caves that have been explored and are still being explored. The caves are shallow, and here it is nice to use side-mounted equipment. You can see examples of the bright caves in this video: https://vimeo.com/475236239 

Exploration of other caves in Norway  

Norwegian cave divers also explore new cave systems. One of these is in Dumdalen in Nordland, as this video shows: https://www.youtube.com/watch?v=U1c83mvyRH8

Mine diving 

Norwegian cave divers also regularly go to Sweden, where there are several old mine systems that have been filled with water after operation stopped. The two most popular and accessible are Tuna-Hästberg and Långban.
Tuna Hästberg gruva: https://vimeo.com/324875849
Långban gruva: https://vimeo.com/344351224  

Långbån

Långban offers mine diving at its best! There is a lot to see in this mine, which was in operation from the 16th century until 1972. The mine is just under 370 meters deep, and has been explored down to the level which is 100-115 meters. 

In a geological context, the mine has one of the highest recorded diversities of minerals found in a single location, with over 270 different minerals identified, 70 of which are unique to Långban. 

Iron ore, dolomite and manganese ore have mainly been extracted in Långban. There is no animal life in the mine, and there is groundwater that has risen to the surface which, together with rainwater, has filled the mine. The temperature in the mine is 6 degrees all year round, and the visibility is up to 40 metres, which makes the mine ideal for diving. 

Today, the mining buildings remain in the area and have been converted into a museum which can be experienced during the summer months.  

Info and films from Värmland's museum: https://varmlandsmuseum.se/langban/om- langban-gruv-och-kulturby/langban-under-ytan/ 

Diving in the mine takes place under the auspices of Långbans Dyksällskap, and you must be a member of the association to gain access to the mine. You can get more information by contacting one of the key holders in Långban. 

There are five Norwegian keyholders: 

- Johannes Østensjø 
- Henrik Aronsen 
- Hallvard Winterseth 
- Målfrid Hoaas 
- Constantin Eve

Tuna Hästberg

Tuna Hästberg is a huge water-filled mine in Sweden. Equipment must be transported 80m below ground using an equipment lift. The water source is at 90m and the first level of the mine is at a water depth of 30m. This is a unique mine as it can also be dived by those without cave certification. 

The mine has seven kilometers of permanent line, and there are opportunities for diving at all levels - whether you are an experienced cave diver or have just started mine and cave diving. 

In Tuna-Hästberg you can see old buildings, ladders, doors, mining carts and much more, all well preserved in the oxygen-poor environment. It is possible to dive all year round and visibility is always 30 metres. 

The diving in Tuna-Hästberg is run commercially by Adventure Mine. More information about diving in the mine and booking diving can be found on their website.

Sala Silvermine

In addition, Sweden has Sala Silvermine. A fantastic historic mine which has been explored by the Sala silver mine club. Unfortunately at the moment it is not possible to dive due to access problems with elevator.